14
Jan 2012
Snabbvisit till Tallinn

Jag och maken brukar ju alltid åka utomlands på nyårsafton (alltid = de senaste sex åren), men av olika anledningar blev det inte av den här gången. Så vi bestämde oss hastigt och lustigt för att dra iväg på en liten minitripp den här veckan istället. Två nätter i Tallinn på femstjärniga Savoy Boutique Hotel, lite jacuzzibubbel, en ljuvlig massage, såphala kullerstenar, isande vindar, rustik mat och ett välanvänt paraply senare var jag hemma igen – med ovanligt få bilder i kameran. Men några blev det i alla fall, mest på mat – vi tar en titt!

Vackra pastelliga hus i Tallinns Gamla stan.

Vackra pastelliga hus i Tallinns Gamla stan. Alla foton: Maria Soxbo/Husligheter.elle.se

Perfekt krispiga bacon till frukost och gryta på älg och vildsvin med bönknyte och lingon till lunch.

Perfekt krispiga bacon till frukost på hotellet och gryta på älg och vildsvin med bönknyte och lingon till lunch på Olde Hansa.

Sagolikt gräddiga barockslottet Kadriorg byggdes av Peter den store till Katarina den förstas ära och idag är det ett konstmuseum. Väl värt ett besök, framför allt för de fantastiska utsmyckningarna. En trevligare årstid utan snöstorm utanför fönstren hade vi utforskat parken också, men inte den här gången.

Sagolikt gräddiga barockslottet Kadriorg byggdes av Peter den store till Katarina den förstas ära och idag är det ett konstmuseum. Väl värt ett besök, framför allt för de fantastiska utsmyckningarna. En trevligare årstid utan snöstorm utanför fönstren hade vi utforskat parken också, men inte den här gången.

Olde Hansa utmålas som lite av en turistfälla, men sällan har jag upplevt så charmig service och rejäl mat på samma ställe. Jag kan varmt rekommendera ett besök, åtminstone så här off-season. Den här smarriga efterrätten delade vi på.

Olde Hansa utmålas som lite av en turistfälla, men sällan har jag upplevt så charmig service och rejäl mat på samma ställe. Jag kan varmt rekommendera ett besök, åtminstone så här off-season. Den här smarriga efterrätten delade vi på. Vi åt också på Vanaema Juures (vilket betyder "Mormor" tror jag) – gullig personal, helt folktomt och redig husmanskost, dock inte lika gott som på Olde Hansa. Lärdom: dissa inte automatiskt turistfällorna ...

Matproffset Ville (som guidade mig och Trendenser-Frida i Helsingfors) tipsade mig om hippa Sfäär. Cool lokal och fräsch och läckert upplagd mat, även om jag inte blev golvad av smaken. Knäppast av allt – en klädbutik delade lokal med restaurangen. Fiskdoftande Acnetröja, någon?

Jag sa ju att jag mest plåtade mat! Matproffset Ville (som guidade mig och Trendenser-Frida i Helsingfors) tipsade mig om hippa Sfäär. Cool lokal och fräsch och läckert upplagd mat, även om jag inte blev golvad av smaken. Knäppast av allt – en klädbutik delade lokal med restaurangen. Fiskdoftande Acnetröja, någon?

Summa summarum en väldigt mysig stad som tyvärr bjöd på ruskigt väder, men jag skulle lätt kunna tänka mig att återvända under sommarhalvåret och utforska vidare. Det sköna med ”fel” säsong är ju dock att man inte direkt behöver slåss om borden på restaurangerna eller trängas på Kadriorg

Translation: I went for a quick visit to Tallinn with my husband this week, and although the weather was bad I found the city charming and the rustic food great. The snow storm and rain fall didn’t work out well for my camera so I hardly took any pics, but here’s a few – mostly of food …

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...