13
Nov 2012
DIY: Så gör du en stoppad sänggavel

Först och främst, tack för alla gulliga kommentarer kring mitt sovrum – det värmer en liten räddhågen inredningsbloggare som inte är van att glänta på dörren till sitt eget hem! Jag fick många frågor om sänggaveln, så den får ett eget inlägg. Jag är ju inte den flitigaste hemmapysslaren, men efter att ha grubblat fram och tillbaka kring att köpa en ny säng eller bara förändra utseendet på den gamla bestämde jag mig till slut för att ge mig på ett DIY-projekt – en stoppad sänggavel. Och tro mig, kan jag så kan alla! Man får måhända inte syna min nya sänggavel allt för noga för då blir det ganska uppenbart att den är skapad av en amatör med stort A, men jag är ändå relativt petig när det kommer till finish på saker och ting här hemma och jag är definitivt tillräckligt nöjd för att behålla den! Ett STORT tipstack till Tiger/DIY or DIE.

En ordentlig beskrivning på hur man gör sänggaveln finns i inredaren Jenny Komendas blogg Little Green Notebook, men mina små knep/lärdomar längs vägen kommer här:

  • Köp knappar att klä på Etsy, de är oftast vansinnigt dyra i svenska butiker (typ 50 kr/4 st) och jag behövde totalt 48. Här köpte jag mina, och de var superlätta att klä.
  • Mät, mät och mät igen när knapparna ska placeras! Jag räknade fel första vändan visade det sig, så baksidan på min perforerade board fick en andra vända markeringar i en annan tuschfärg. Hellre det än felplacerade knappar!
  • Skär inte för stora hål i skumplasten, du kan alltid utvidga dem senare om det behövs (men inte tvärtom).
  • Tänk ut hur du ska fästa sänggaveln i sängen/väggen innan du börjar montera ihop den. För min del slutade det med att jag fäste den nertill i sängen (i de gamla fästena från min förra sänggavel) och den övre delen i väggen. Jag spikade fast en träribba högst upp bak på gaveln, skruvade fast öglor i ribban och satte krokar i väggen som jag hakade fast gaveln på.
  • Se till att ha relativt god marginal på tyget runt om – det ”försvinner” en hel del på bredd och höjd när du monterar knapparna eftersom tyget draperas och du måste ha tillräckligt med tyg kvar längs kanterna för att nå runt skumplasten (7,5 cm tjock) och ändå kunna fästa ordentligt på baksidan.
  • Håll koll så att du sätter knapparna på ungefär samma ”djup” överallt. Det är lätt hänt att man drar åt hårdare och hårdare ju längre man håller på, för att man får bättre snits på tekniken.
  • En ”docknål” från Panduro är perfekt när knapparna ska fästas! Och se till att ha gott om stift till häftpistolen hemma, så du slipper avbryta mitt i för att inhandla fler …
Translation: I had a go at a pretty ambitious DIY project this fall – an upholstered headboard! It wasn’t supereasy or supercheap, but thanks to brilliant Jenny Komenda’s excellent tutorial I’m actually very happy with the end result! (Just don’t look to closely – it’s very obvious that I’m a complete amateur …)

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...